img_8678-41

 

20180514
Månadens inlägg skall levereras!
Vi har gått från försäsong till säsong, serierna har startat, anläggningen är uppstartad.
Om vi börjar med fotbollen så ser det ju fantasiskt bra ut med två fulla lag igång, och mycket folk på träningarna. Själv är jag mest på Strandängen när det inte är nån fotboll tyvärr.. Finns alltid att göra, byta knivar på klipparna, tvätta kläder, städa, laga vattenläcka, tömma överfulla soptunnor, eller som idag, köpa bensin och klippa badplatsen.
Vi har haft styrelsemöte och nu planeras det inför Örsjö Marknad och Örsjöloppet i september.
Vi ska hinna med nån lagfest också!
Borden till altanen är hämtade, vi tackar Nybro kommun för dessa!
Nybro foto och ateljé har tagit lagfoto och bilder, tack!
Ramsjö Gård kommer sponsra oss till Örsjö Marknad, tack!
Det jag fortfarande väntar på är vårt matchställ, allt är klart utom shortsen.. Adidas har jätteproblem med leveranser.. tråkigt tråkigt..
Nästa inlägg blir runt midsommar, sen blir det behövlig semester i 5 veckor!
/ Petter

20180417
Nu är det full upp.. Ska försöka leverera ett vettigt inlägg om varför..
Strandängen ska igång efter vintervilan, Nybro energi har under vintern grävt upp halva anläggningen efter en vattenläcka, dom börjar bli klara men finns fortfarande lite återställning kvar efter dom. Robotklipparna ska igång, som dom givetvis grävt av alla kablar till.. Maskinaffären kommer fixa detta under veckan. 
Vi hade en väldigt bra städdag med bra uppslutning i helgen, dom nya avbytarbåsen blev målade, klubblokalen städad, hela anläggningen räffsad, den sönderbrytna garagedörren fixad efter ett inbrottsförsök, planen bultad, elstängslet fick en översyn och lite sånt, STORT tack alla som hjälpte till!!
Idag har jag varit och hämtat 200kg gödning och fått ut detta på planen, varit på återbruket i Nybro och fått två fina bänkar till altanen.. Dom ska bara hämtas på nåt sätt.. 
Kiosken skall handlas inför säsongen, schema till kiosken sättas ihop.. Försöka hitta lite folk som vill hjälpa till med linjeringen under året. 
Vi väntar fortfarande på lite kläder från tryckeriet, dom har fullt upp dom också denna årstid.. Lite nyförvärv som inte fått sina overaller och ett nytt matchställ väntar vi på.. När vi ändå pratar kläder så har jag gjort klart med en ny huvudsponsor inför kommande år, vi kommer byta klädmärke från Adidas till Craft pga detta som jag återkommer till när det blir aktuellt!
Utöver allt som skall göras så klämmer man in lite möten, ordförandemöte, möte med kommunen fritidsförvaltning och styrelsemöte. 
Investeringsbidragen skall rapporteras, detta är klart.. Nya altan förra året, nya vitvaror iår.. Hoppas det kommer underlätta med en större tvättmaskin och att man kan tvätta allt på samma gång! 

Nu har jag nog missat hälften men ni kanske förstår att det är fullt upp.. Man har ju även ett privatliv.. Min farbror som bor i Norrköping är ett stort Örsjöfan, på sin födelsedag i lördags miste han sin fru i cancer efter bara några månaders sjukdomsförlopp.. Så fruktansvärt att man bara kan försvinna så fort...

Nu håller jag på att missa min middag (igen)... 
På söndag börjar resan mot toppen! Örsjö-Orrefors 16:00
/Petter

20180319
Årets första inlägg!
Örsjö IF har varit i brygga och kommit upp igen..
Sista seriematchen 2017, Flerohopp borta.. Vi fick inte ihop ett lag.. Här var det riktigt jobbigt och många sömnlösa nätter kan jag lova. Nerläggningen va näst intill klar..
Ett besked förändrade allt.. David.. Nu kör vi!!
100 samtal, 1000 meddelande senare.. Vi har ett lag, nu ska vi bara lösa tränarbiten.. Många ideer och tankar, alla tackar nej.. Helt förståligt med tanke på vår situation..
Nästa väldigt positiva besked..Jonsson! Vi löser tränarbiten, bitarna faller på plats.
Äntligen, vi är på banan igen!
Jobbet fortsätter, sponsorer ställer upp som vanligt, vi avslutar året och nu står vi med 2 lag anmälda till seriespel.. Hoppas vi kan hålla i detta nu... För jag lovar...
DETTA GÖR JAG INTE OM!
Tack alla som hjälper oss i Örsjö IF

20170601
Vi fortsätter investera i vår fina anläggning, vi har en stor potential i vår anläggning som vi nyttjar alldeles för dåligt kan jag tycka. Men som ideell förening görs allt på vår fritid så lite i taget! Nya avbytarbås, nya robotklippare och nu skall vi bygga altan runt om klubblokalen. Kommer bli kanon! Vi får lite hjälp av bla Ramirent och Beijers bygghandel.

20170524
Örsjö marknad blev succé, fantastiskt jobb alla som hjälpt till! 5-6h med ganska högt tempo och ihållande värme, men vi sålde i stort sett slut på allt, korv, våfflor osv. Utdelningen av fonden blev iår 17000kr.

Bildresultat för örsjö marknad

I måndags va det dags att fylla på kiosken igen, hemmamatch mot Orrefors, dock va nog publiken lite sliten för det va väldigt lite folk på matchen, som förövrigt slutade 1-1. Imorgon är det bortamatch, väldigt svårt med folk, skador och avstängningar som ställer till det lite.

Nu ska det vara hyffsat lungt ett tag, har väldigt mycket att ta igen på hemmafronten bara, tur det är lååångledigt och snart semester! 
Trevlig helg! 

20170511
Helt plötsligt blossar diskussionen upp om att fler och fler föreningar försvinner i Sverige. Det är svårt att få folk att engagera sig, antalet spelare minskar... Futsal och korpen växer... Detta har vi som jobbar med detta vetat i 7-8 år!!!! 
Men så fort detta kommer från "dom som vet bäst" så blir det en jättediskussion.. och alla har ju givetvis svar på hur det skall lösas!

Så nu skall jag som ordförande berätta verkligheten eller iaf vår verklighet!

Smålands fotbollsförbund med säte i Jönköping gör säkert ett kanonjobb, om man bor i den delen at Småland, här på östkusten hör dom bara av sig om man skall betala en svindyr räkning eller om man vill gå en svindyr utbildning.. Lägg ner förbunden, vi har ingen nytta av dem. 

Vad behövs för att driva en ideell förening?
1. Tid
2. Pengar
Om man läser mina tidigare inlägg så ser ni vad jag som ordförande får lägga min tid, på administration, ansökningar, sponsorer, anläggning... Knappt en minut på spelare eller ledare.. Bara där börjar allt fallera..

Kommunerna har ett jätteansvar
Om vi skall göra en investering över 15 000kr så krävs så sjukt mycket jobb med blanketter, offerter, kvitton, genomförande, redovisningar osv.. 
Nybro kommun delar 2017 ut en extra idrottsmiljon i kommunen, Örsjö IF gick back, vi får alltså mindre i bidrag iår, har inte orkat kolla upp varför men nåt måste vara väldigt fel?

Vad krävs för att få ungdomar att spela fotboll då? 
Mer spontanitet, mer roligt, mindre allvar och bättre tillgänglighet!
I varje liten by, typ Örsjö, Flerohopp, Kristvalla, Johansfors.... Finns en gammal stenmjölsplan som ingen längre vill kännas vid, dom bara står där, förfaller eller sladdas på med bilen.. Tänk att få möjligheten att omvandla dessa till en yta för spontanidrott, ett Zlatan court.. En yta stor som en sjumannaplan, stängsel runt, lite mål, belysning... Jäklar vad det skulle spelas spontanfotboll på dessa platser, det kan jag lova! Vad händer då? Jo man ökar intresset för fotboll, att spela matcher, tillhöra ett lag osv. Precis detta är anledningen till varför Futsal ökar så enormt, det finns en sporthall precis överallt!!! TILLGÄNGLIGHET är lösningen.

Örsjö IF var nära nerläggning så sent som i vintras, vi gjorde det enda rätta och jag är jäkligt nöjd med resultatet! Vi bad alla spelare att fundera på sin framtid, I Örsjö IF tränar vi 1 gång/vecka och 1 match, detta var vårt budskap. Flera av våra tongivande och bästa spelare lämnade föreningen. Vad blev kvar? Ett förbannat bra gäng med hjärta för ÖIF som vill kunna syssla med annat på sin fritid än bara fotboll 4-5 dagar i veckan. Man skall kunna kombinera fotboll med familjeliv, golf eller andra idrotter.. Om detta inte skulle göra så Örsjö IF överlever då mister sverige ännu en förening inom några år, om något inte händer från förbundet eller kommunen så blir sverige snart en ideell ledare mindre..

20170511
Säsongen är i full gång, trots vintervädret som varit sista veckorna. Frost om nätterna och snöslask om dagarna är inte optimalt för robotklippare kan jag meddela. Klipparna har stannat i stort sett varje dag, vilket medför att jag fått ägna ganska mycket tid på Strandängen. Detta väder samt lite inkörningstid med felmeddelanden i mobilen varje morgon.. Inatt tror jag vi haft sista frosten så nu ska det nog funka!
För att få planen i bättre skick har jag också haft ut gödning i omgångar, cirka 400kg med en liten spridare tar på ryggen. Kiosken ska handlas, coast2coast kommer på måndag, Örsjö marknad nästa helg, programblad som skall ut i samhället.. (min mamma fick göra detta) Tror jag lagt 20h i veckan på ÖIF sista månaderna, nu börjar det ta emot.. Samtidigt som pappa har bytt ut sin andra höft som för övrigt gjort 7-800 matcher i Örsjö och säkert 500 mål, så har jag inte hunnit med min egna familj så speciellt mycket! Hemmamatch ikväll, handla med mamma på fredag så dom får lite mat över helgen, sen ska jag ta det jävligt lungt ända tills på söndag kväll då vi har styrelsemöte! Evelina har ledig helg så det får man ta tillvara!
Vissefjärda hemma ikväll, seriens näst svåraste match, den svåraste är Vissefjärda borta..

20170427
Seriepremiär igår borta mot Konga
konga

Full ös för att hinna få allt iordning inför hemmapremiären på måndag mot Alsjöholm, kiosk skall fyllas på, linjer ska kritas, programblad delas ut osv. Vi får fantastisk hjälp iår!!! Bibbi och Christin städar just nu våra lokaler, Tommy, Pontus, Jerry och Bertil visade våra maskiner för dom som skall hjälpa oss under året med anläggningen.. Själv ligger jag nerbäddad skitförkyld, har inte riktigt tid med det just nu.. Tur det är långt till måndag!

20170420
På vår köksbänk har vi en kalender liggandes, vi skulle inte klara oss utan den.. Fulltecknad för det mesta, inte så mycket arbete då jag nästan bara jobbar 4 dagar/vecka fram till september, Evelina jobbar ju bara 70% så blir inte så många timmar där heller. Men man kan fylla en kalender med så mycket annat! 
Tycker vi börjar få bra snurr på fotbollen och föreningen igen, det va lite jobbigt under höst/vinter men grabbarna i laget jobbar på bra, vädret kan vi inte påverka. Föreningen investerar i anläggningen, nya robotklippare och avbytarbås. Eventuellt lite mer pågång där nere på Strandängen framöver. Vi har hemmapremiär 1 Maj mot Alsjöholm, derby direkt.. Snart dags att börja uppmärksamma denna match lite!

/Petter

20170401
Det har hunnits med en hel del sen sist. Bla ett årsmöte, är alltid lite förberedelser. 500 lappar delas ut i och omkring Örsjö. Verksamhetsberättelse, dagordning, fika och lite sånt skall fixas. Vi har en förmåga att göra väldigt bra ekonomiska bokslut sista åren, hårt arbete från styrelsen ligger bakom detta!
Vi skrev ett sponsoravtal med Nybro energi nu i veckan, Bending group och Smöramåla rör blev också klara med sponsring till oss! Sen erhöll vi även en bra slant från SISU till ett projekt efter säsongen. 
Idag har vi städat av Strandängen, Bygdegårdens härliga Bibbi och Christin erbjöd sig en storstädning av lokalen, så fint har det nog aldrig varit innan!
Matchprogram har jag suttit och fixat med och dom börjar bli klara för beställning. 
Nu helg/Petter

20170308
Sponsorarbetet för min del får nog ses som klart för nu. Nån sponsor har valt att avsluta sin sponsring, nåt företag har bytt ägare. Detta har vi ersatt med höjning av sponsring samt en ny sponsor i form av Nybro Energi!
Tack alla sponsorer för er vilja att hjälpa oss! Ni hittar dem på förstasidan!

Ordförandemöte har vi hunnit med, alla 5 föreningar i Örsjö träffas kontinuerligt för att stämma av läget samt planera gemensamma aktiviteter.. Även om ÖIF är väldigt begränsade med folk och tid så gör vi så mycket vi mäktar med.

Årsmöte har vi den 26:e mars, vi skulle valt in en ny kassör men den valde att hoppa av i sista stund, så nu vet jag inte riktigt hur vi skall lösa den biten.. Tips någon?

Vi har fått ut lappar om medlemsavgift i samhället och runt i byarna, förra året hade vi 85 medlemmar, det hoppas vi på även iår!
Nytt är att man som medlem kan lösa säsongskort för 200kr.. Man slipper tänka på betalning i entren och man sparar 100kr om man ser alla matcher.
Nytt är också att man får 50kr rabatt på däckskifte hos TBM Performance som medlem i ÖIF, 150kr istället för 200.. Så gör dina däckskiften hos dessa duktiga grabbar!!!

Nu ännu mera huvudbry.. Kassör.. vart hittar man det? ...

nybroenergi

20170214
Januari har passerat, denna tiden på året är bland den jobbigaste med mest jobb inom en förening, iaf för egen del. Vi har haft 4 träningar, 3 av dem inställda och 1 genomförd på 10 man.. Men som sagt, det har bara varit januari!! Enligt mig ska en div 6 förening inte ens träna i Januari. Tiderna vi får av kommunen är totalkass, mattan i OG-Hallen är så dålig att dom inte ens borde få ta betalt.. SUCK!
Januari betyder sponsorarbete, börjar bli klart!
Februari betyder medlemmar och årsmöte, med allt vad det innebär.. Lappar ska fixas, delas ut, för kassören ska ekonomin gås igenom med revisorerna, verksamhetsberättelse skall skrivas osv osv osv..
Precis när allt detta är klart, styrelsen fått ansvarsfrihet, investeringsansökningar är skrivna och inskickade så kan man börja kolla på anläggningen! Gödning skall ut på planen, och såhär rullar det på.. Enda fram till säsongen väl är igång, då börjar det lugna ner sig med arbete!

Allt detta brukar fungera! Men det är med många sömnlösa nätter, huvudbry, tryck över bröstet man gör det.. Ångersten för att man försakar sin egna familj och barn börjar infinna sig.. Ändå gör man detta? Vad är det som driver en?
Jag förstår Nybro IF´s sportchef som efter 6 månader kastar in handduken, det kommer jag med få göra en dag..

20170110
Nytt år, nya utmaningar!
2017 kommer verkligen bli en utmaning.. Vi har tappat många spelare och truppen ser lite tunn ut, styrelsen tappar antagligen lite folk och kommer slita på oss i föreningen, men vi ska ge det en chans.. Får vi inte ihop det så får det bli så.
Nybro open har spelats, för fjärde året i rad fick vi speltider på torsdagsnatten. (fel av mig, tredje året av fyra) Samtidigt som den öppna tuneringen spelades på bästa tiderna, för mig som föreningsmänniska ett stort hån.
Resultatet spelar inte så stor roll, det blir ju därefter..
Personligen har jag inte kollat på gruppspelen sista åren, kollade när Örsjö spelade semi förra året, det va allt. Annan kuriosa från årets Nybro open är ju att inget div6 lag slog ett lag från högre serie, kanske dags att dela upp tuneringen efter serietillhörighet istället för kommun och län.. Om man nu vill ha kommunlagen kvar?

20161219
Julkänslan har svårt att infinna sig även iår, trots flera julbord, julklapparna är klara så har man svårt att få in den rätta feelingen..
Kanske för att man mest ser fram emot lite ledighet från jobbet istället för själva julfirandet.
Styrelsen var på Korrös julbord, inte mycket som slår det julbordet kan jag säga!!! Inte ens Park Herminas, och då var det ändå jättebra!
5 föreningar i samverkan säljer iår julgranar, pengarna går till vandringsleden.
Idag tog vi emot kommunens landsbygdspris, 11 000kr som går till vårt gemensamma konto, återstår att se hur vi ska förvalta dem.

Trots mycket tjat från Ljugarbänkens representant Mr Festim så avböjde jag vänligt men bestämt att inte medverka i deras uppesittarprogram. Dels för att jag inte följt dom alls, tiden finns inte riktigt dom helgerna som Evelina jobbar samt att jag är INGEN bra representant för att sitta och prata fotboll.. Kanske dags att klargöra detta lite? Jag är ordförande i föreningen, vilket tar en jäkla massa tid, jag hjälper till med kiosk, tvättar kläder, kontakt med sponsorer, kommunen, ansökningar, osv osv, Skulle jag blanda mig i fotbollen också så skulle jag antagligen gått in i väggen för länge sedan, eller iaf övergett mitt engagemang i Örsjö pga arbetsbördan. Därför ville jag ha med några med insyn i fotbollen, Bobban och Nygren gör detta bra och med glimten i ögat! Lyssnade på dem idag, härliga killar!
Jag kan meddela att Örsjö har ett högt publiksnitt, brukar själv räkna publiken när jag är linjeman på hemmamatcherna, cirka 80 stämmer nog rätt bra! Varför tycker alla att Örsjö är så litet??? Vi har pendeltåg som går 8ggr/dag, skola med cirka 100 elever, huspriser nära miljonen för ett välskött hus och runt 7-8oo invånare i Örsjö socken och 5 föreningar i samverkan! Jämför detta med Flerohopp, Flygsfors, Alsjöholm..
Nu sitter det en dotter och vill ha hjälp med läxan.
God jul alla Örsjöfans, resten skiter jag i!

20161129
Dags att göra sig lite hörd igen, det blir lite långt mellan gångerna men så får det bli. Vi är mitt i den sk frimånaden, som man kan tycka vad man vill om, finns väl både bra och dåliga saker med den, det jag är mest frågande till är väl när den inträffar. Två veckor i feb och två i juli är inget alternativ?
Vi var inför denna frimånad ganska tydliga med att försöka göra allt lite enklare i föreningen, detta mest pga att vi inte har den organisation som krävs för att göra några underverk, samt dålig träningsnärvaro bland spelare.. Hade vi varit 20 spelare på varje träning under året så hade det varit enklare att lägga mer ideell tid för oss i föreningen.
Sen är min åsikt att man måste se vad det är vi håller på med, div 5-6 spelar man för gemenskap, det ska vara roligt, träna, spela match, umgås på fritiden, hjälpa till lite i föreningen osv.
Många föreningar runt omkring skriver kontrakt med sina spelare, erbjuder kläder, skobidrag, betalar en tränare 100 000-tals kronor i lön... och där försvann mitt intresse kan jag säga.. rätt eller fel, vinna eller försvinna? Så länge det man håller på med känns rätt för en själv är det väl OK, jag är bara inte den som lägger all min tid på ideellt arbete för att andra personer/spelare ska slippa.
Var står vi nu då?
15-16 spelare, utomhus kan man väl tillägga, en del vill inte spela inomhus, vi har i 5-6 år spelat 4-5 inomhuscuper, på ett sätt är det bra för man håller igång sina spelare, dom hinner inte fundera på nån frimånad, på ett sätt är det skit för det blir fotboll 12 månader om året, och ingen vila.. Varken för spelare eller förening.
2017 kommer vi ha 1 lag, kanske träna lite mindre men jag lovar att om vi får behålla dom grabbar vi nu har så kommer 2017 inte bli sämre än åren innan!

9/12-10/12 åker vi ledare på vårt årliga julbord på Korrö!
Nu ska jag sätta mig och skicka en massa papper som kommunen vill ha in, EON energifond ville ha nåt.. Förra veckan hade vi ordförandemöte i Örsjö, Örsjös julmarknad äger rum när vi är på Korrö.. Är inte sysslolös om man så säger!!!
/Petter

20161024
Vad har hänt sen sist?
St:Sigfrid har döpt om sin "arena" och tagit ett sponsornamn. Vad tycker jag om detta då?
Nu är ju inte jag insatt i deras ekonomi osv, jag kan förstå att man gör det för att dra in lite extra intäkter om man har det knapert på kontot eller om man är i behov av att rusta upp sin anläggning, maskinpark tex, för jag vet ju hur mycket det kostar att driva en förening. Men om man gör det för att värva spelare, betala arvoden osv, då är jag helt emot det. På nåt sätt så är det ju arenanamnet föreningens själ och historia. Strandängens idrottsplats stod klar 1951 och för att byta bort det namnet skulle krävas ett sex siffrigt belopp som det ser ut just nu.

Spelarmöte igår, lite info därifrån kan jag ju dra.
Skubbe fortsätter som tränare
Vi kommer träna 1 gång i veckan, lördagseftermiddagar i OG-Hallen
Reservlaget kommer läggas ner, om det inte händer nåt på spelarfronten under hösten.
Kollar lite på träningsläger, sista helgen i april och Västervik isåfall, där vi kommer bli använda som testlag inför en kommande satsning på fotbollsläger.
Allt för nu
/Petter

20161012
Säsongen tog slut, vi gjorde en bra sista match men det räckte inte riktigt till ett kval, små marginaler. 
Det jag vill säga är att vi har ett fantastisk bra fotbollslag, jäklar va bra dom varit iår, vilka matcher dom bjudit publiken på! Fantastiskt bra jobbat!
Ett kval hade varit roligt, samtidigt som jag tror många är nöjda att säsongen är slut, dags för välbehövlig vila. 
Nästa års jobb har börjat, vi smälter säsongen lite, funderar kring framtiden osv. Spelarmöte skall hållas, styrelsen skall på konferens, anläggningen skall skötas, utvecklas? Tid och ork?
Jag har fått ett positivt svar på ersättare till vår avgående kassör, det är ju skönt!
Själv sitter jag 1 år till som Ordförande, sen får vi se.

Idag har jag haft en byggherre på Strandängen, lite planer för utveckling finns det.. 

20160930
Det råder svåra tider för fotbollen på landsbygden, höstarna är alltid ett problem, för lite spelare, WO matcher, problem med speldagar, för lite domare osv. Örsjö är inget undantag, vi får lämna WO i våra två sista matcher med reservlaget, tråkigt men något vi nästan räknat med redan när vi valde att anmäla ett reservlag. Till saken hör att Örsjö är ett av få lag i kommunen som har ett eget reservlag, det ska man inte glömma! Det är inte bara spelarbrist som ställer till det utan även speldatum, pga domarbrist så spelar a-laget på söndagar, veckomatcher är kört för mörkret.. osv..
Att lämna WO kostar 1800kr/match, vilket jag kan tycka är ett väl hårt staff när vi ändå väljer att anmäla ett lag och ge det en chans, kontentan blir ju att vi nästa år kanske skippar det. Eller försöker skaffa oss ett sammarbete med någon bra förening.

Seriefinal på söndag, som det ser ut nu så krävs poäng för att kvala, 3 för att säkra andraplatsen själva. Rätt imponerande är ju ändå att Örsjö IF åter igen är i toppstriden, tror inte vi varit sämre än 4:a sista 6-7 åren!!!

 

20160925
Ett nytt ämne att säga sin åsikt om! Tvådomarsystem..
Vi i div 6 Lessebo är utsedda att testa detta i 3 sista omgångarna, idag va första gången vi fick skåda detta på Strandängen. Jag ska dra lite för och nackdelar och försöka komma till en slutsats. 
-Ekonomin för klubbarna, dubbla arvoden för redan hårt ansatta ideella klubbar. Nu under testet betalar föreningarna 1 domare och förbundet 1, så lär det ju inte bli om detta faller bra ut. Detta är en stor nackdel. 
-Ibland blir det väldigt långa avstånd för domare att ta ett beslut, vilket vi fick se några gånger idag, domare som tar felbeslut från 50-60 meters håll. 
-Om domare inte tar klivet ut på sidlinjen så ser han inte bollar över sidlinjen. Linjemän saknas alltså. 
-Domarna blir väldigt stillastående, detta är kanske en vanesak..

På plus sidan är ju helt klart offsiden, där får dom ju full koll, vilket man egentligen kan ha linjedomare till.. 
+Domarna får mer kontroll, förhoppningsvis mindre felbeslut och socialt är det ju roligare för domarna att vara 2. 

Om jag ska försöka komma till en slutsats, att se saken från två olika håll.. fotbollsmässigt och ur föreningssynpunkt.. Jag är inte främmande att testa nya saker för att utveckla domarjobbet, det kändes ändå helt naturligt idag med två domare, några missar blev det, och det kommer det alltid att bli. Om hemmalaget slipper stå för 2 personer som linjemän, så frigör man ju minst 1 person som kanske kan hitta på andra evenemang i paus som drar in lite extra pengar att lösa en extra domarkostnad, eller att förbundet helt enkelt står för milersättningen till domarna så är inte jag främmande för detta i div 6, man höjer kanske statusen lite för div 6 som nästa år kommer bli bättre efter serieomläggningen. 
Slutstatus-Positiv

20160921
Lungt på bloggfronten just nu.. endast 2 matcher återstår av serien, vi ska försöka knipa en kvalplats men det blir nog inte så lätt, dock riktigt roligt att vi åter igen är inblandade i toppstriden!

20160819
Ordförandemöte igår, detta innebär att vi 5 föreningar i Örsjö samlas för att prata igenom vissa saker, vad som är pågång i respektive föreningar och planera lite aktiviteter ihop.. sen finns det ju mer att önska...
Ibland kommer det fram saker som gör mig så jäkla förbannad och som jag har svårt att släppa.. 
När jag gick i Örsjö skola så hade vi en vaktmästare på plats, allt va så välskött, fint och man fick alltid hjälp om man ville! Idag finns enbart kommunens vaktmästare som enligt uppgifter kommer ut till skolan en gång i veckan, 3st i 3 olika bilar, går runt skolan i 30min sen åker man igen. 1 av dem klipper gräset, men det är allt han får göra??? 
Byalaget har på ideellt initiativ fått börja rusta upp saker som är kommunens ansvar. Men om ingen underhåller sakerna så plockar man bort dom, förskolans växthus behövde ses över lite, men istället plockar man ner det... samtidigt som jag vet att på mina barns förskola här i Nybro håller man på att bygga ett växthus, vad är skillnaden? Gör om gör rätt Nybro kommun, anställ vaktmästare som har ett intresse av att sköta om era byggnader på plats istället..
Finns mer som retar mig, och gör ont i mig just nu, men det tar vi en annan gång..

20160815
Örsjöfesten till helgen, 125 platser med mat är fyllda och vi får hänvisa folk som vill komma att det givetvis går bra ändå, men då efter maten. Bandet börjar spela vid 21:00.
Helt otroligt vilket tryck, det trodde vi inte riktigt.. Hade nog kunnat haft det dubbla med lite marknadsföring..

20160810
Läste i tidningen för nån vecka sedan att ideella föreningar i Nybro kommun är stora vinnare, 1 miljon extra 2017.. Samtidigt kommer det ut en ansökan på ams.se om att kommunen ska anställa en fritidskonsulent till... rätta mig om jag har fel, men jag antar då att halva den summan kommer gå till administration.. Och höjningen av anläggningsbidraget kommer bli högst 2-3000kr/år..

20160808
Slut på semestern för nu, 5 långa, underbara, magiska, veckor är över.
Hög tid att planera inför hösten, men först ska vi ha en riktig brakfest. Örsjö IF fyller 90år! Cirka 100 anmälningar just nu, mat, servering och livemusik med det mycket omtycka Nybrobandet Blazer Club. Kan inte bli annat än succé, finns fåtalet platser kvar om man är sugen..

Efter detta fortsätter jag min semester, 8 dagar i Grekland!

På onsdag skulle vi spelat första seriematchen, den är flyttad till lördag 13.00 hemma mot Araby.

/Petter

20160628
Ingen har väl kunnat missa historien Zlatan..
Med hans ursprung, uppväxt, till där han är idag är helt fantastiskt, han är verkligen beviset på att Ingenting är omöjligt!!! Hårt och målmedvetet jobb har gjort honom till en av dom största..
Sverige ska vara tacksamma för allt han ger oss, drömmar, framtidstro och PR för vårt fantastiska land. 
Tillsammans med Volvo har man gjort helt underbara reklamfilmer, producent till dessa filmer heter Jimmy Wåhlin, född Örsjö, uppväxt Nybro och tillika kusin med undertecknad.
Tack för hjälpen med att snygga till vår logga!

nylogga16

20160621
Nu ska vi snacka fotboll, seriefinal och förlust med 5-1..
Kan ju börja med att säga att Tolg va mycket värda segern, bästa laget i serien, jäkligt effektiva och mycket trevliga!
Jag tycker vi gör en hyffsat bra match, lagen har nog 3 chanser var första 10 minutrarna, men Tolg sätter sina chanser efter två fina räddningar av Bobban så har man hunnit flytta upp mycket folk i vårt straffområde och sätter dit returerna..
0-3 i paus och det känns ändå som vi är med, missad straff och lite sånt.. Wille sätter tidigt i andra reduceringen och hoppet tänds, då kommer istället 1-4 efter en kontring, tungt. Matchen slutar 1-5, inget att säga något om, lite stora siffror i en seriefinal bara.. Men ett stort kliv framåt om man jämför med dom två tidigare matcherna.
Örsjö på rätt spår!!!

IMG_20160522_174400

20160614
Som ni kanske märker så ligger arbetet just nu på en lite mindre nivå än tidigare under våren. Säsongen är i full gång, focus ligger på fotbollen och sköta om Strandängen. Vandringsledens duktiga folk har satt upp grindar så nu kommer man förbi vårt elstängsel utan att vara rädd för det. 
Ska vi prata lite mer personligt så jobbar jag sista dagarna innan min sommarledighet, typ 8 dagar kvar. Vi har fått ihop det riktigt bra iår, blir många lediga sommardagar med familjen, det är vi inte vana vid.. 
2 Juli är det dags för bröllop, vårt egna! Detta kommer firas på Skansen på Öland med våra familjer! 

Just det ja, Drömelvan.. Givetvis går det som på räls, Tyskland slängde in Schweinsteiger, han nätar direkt och där håvade man in 14 poäng..
Imorgon är det dags för nästa drag..

20160609
Reservlag?
Vi har inom föreningen under hela året pratat om denna fråga. Det är väldigt viktigt att ha ett reservlag igång, det är vi överrens om, dels för att det skall finnas ett alternativ för dom som inte får så mycket speltid i a-laget, och för dom som inte tränar kontinuerligt. Men det finns en baksida, det kostar föreningen ganska mycket arbete, pengar och tid, inte minst för dom lagledare som skall försöka tjata ihop ett lag varje söndag, oftast åker vi till matcher med spelare som inte tränat på 3 månader.. Just nu står vi med 2 inställda matcher där vi inte hittar speldatum, 3 matcher WO och vi är uteslutna. Lite jobbigt läge..
Flera spelare har redan i vintras meddelat att dom inte spelar dubbla matcher, eller ställer upp i reservlaget en söndag(90min)när det är match måndag igen, detta måste respekteras. Sen har vi spelare som säger att vi måste ha b-lag, jag vill spela där.. men som aldrig visar sig..
Hur vi skall lösa detta har jag inget svar på, men vi backar bandet, kontaktar lite spelare som varit hos oss innan, söker spelare i andra föreningar som behöver speltid osv.
Integration är en tanke, vi testade detta vid nåt tillfälle i vintras.. det funkar inte att blanda in 4-5 killar i dagens träningar som inte kan fotboll, tyvärr.. Ska man jobba med detta krävs ett intresse, någon som engagerar sig i grabbarna, håller i separata träningar, skjutsar, fixar och donar.. Läser du detta och känner att du kanske kan tänka dig att jobba med integrationsfrågor i vår förening så ring mig nu!!!

 

20160603
Med 7 dagar kvar till EM är det väl dags att börja ladda för festen!! Tv´n är uthängd på altanen, landslagströjan påväg i brevlådan och Drömelvan är uttagen!

Klicka på bilden, registrera dig, ta ut ditt lag och gå med i tävlingen Örsjö för att visa att du borde vara förbundskapten!
Mig hittar ni under alias Ordföranden har ordet

20160601
Nu har man legat lite lågt ett tag, ibland måste man vila från allt ideellt arbete, koppla bort det, för att orka ta nya tag.. Ett styrelsemöte i söndags är allt!
Nästa projekt är desto större, 20/8 skall vi fira Örsjö 90 år! Bygdegården i Örsjö är bokad, maten bestämd, bandet bokat.. Nu återstår att få dit folket!
Så boka in dagen för dessa trevligheter, för endast 150kr får man mat, underhållning och ÖS! Som bandet Blazerclub kommer bjuda oss på! Man anmäler sig genom att ta kontakt med oss, Mig 0702407675, Jerry eller annan person i styrelsen, betala gärna in pengarna i förväg så slipper vi det på den aktuella dagen!
Swish 1230241604

Kvällen sponsras av en privatperson vid namn, Matz Sköld! Helt fantastisk att en privatperson med egna skattade medel, gör detta för oss!!! Mer om denne man kommer framöver!
Ikväll ska vi försöka oss på 3 nya poäng mot Emmaboda!

12928257_10153434819157021_4628520944395649891_n

 

 

20160524
Alltså det här med ansökningar gör mig galen. Dom som sitter och beslutar riktlinjerna för alla olika projektansökningar lever inte i vår verklighet, och det är väldigt beklagligt. Dagligen läser man att det finns möjligheter till bidrag för alla möjliga olika projekt, det dom inte förstår är att det inte finns ideella krafter att ta av.. VI MÅSTE FÅ FRAM FLER IDEELLA LEDARE I SVERIGE, inte starta fler projekt.. projekten kommer med ledarna och inte tvärtom. 
Örsjö IF skulle kunna tänka sig att jobba med integration, men vi har inga krafter att göra det. 
Örsjö IF skulle kunna tänka sig att söka kommunens bidrag för olika sommaraktiviteter, men vi har inga krafter att göra det.

Örsjö IF gör ett projekt/90 års kalas där vi samlar ihop folk för en härlig dag, kanske leder detta till att någon/några nya personer kommer att engagera sig i föreningen framöver.. tyvärr detta beviljas det inga bidrag för..
Så förklara för mig hur vi i Sverige ska få fram fler ideella ledare som kan tänka sig att jobba med projekt...

20160524
Vilken kväll vi bjöds på igår! Toppmatch hemma på ett soligt Strandängen, mycket hemmapublik och bland dessa hittade man fd storspelare i Örsjö, tex Lars Karlsson som åkt från Växjö för att titta till oss, 103 i publiken enligt domaren, jag fick det till cirka 60. En riktigt fin första halvlek men ändå underläge med 1-2, lite slarv, lite fel i positionerna, det funkar inte mot bättre motstånd för dom tar tillvara på detta. Skubbe gör lite ändringar i paus och vi både kvitterar, tar över ledningen och sätter spiken i kistan! Riktigt snygga anfall, och det som är roligt är att bollen går genom nästan alla spelare i anfallen. Publiken njöt och 15 poäng efter 5 matcher!


20160522
Örsjö Marknad och tur med vädret! Detta är väldigt viktigt vid dessa evenemang, sista åren har det regnat bort, men inte iår, vilket också märks i kassan!
Våfflor, korv, kaffe, läsk.. det mesta gick åt!
Tack alla som hjälp till, spelare som hjälper till under dagen, ni som hjälper till att förbereda och alla trogna kunder! Många handlar enbart för att stödja oss, eller är det vårt hemliga recept på Kejsarvåfflor, vad vet jag..

Vi mottog även iår stipendium ur Barn och ungdomsfonden, 19250kr landade utdelningen på denna gång, för våran del. 
Kan ju göra en rättelse, på 24Nybro stod det att årets Örsjöbo skulle mottaga stipendium, så är icke fallet, röstningen ägde rum på Marknaden, utdelningen sker på Nationaldagen och har inget med stipendiumen att göra. 

Nu är man sliten, nya tag imorgon då det är hemmamatch mot Moheda. Min underbara sambo/snart fru skall stå i kiosken, som ni förstår så är även hon ganska mycket inblandad i mitt engagemang i Örsjö..

20160518
Ikväll är det dags för ett hett derby, Alsjöholm-Örsjö! Ingen lätt match. Imorgon kommer den iställda matchen mellan Örsjö B-Vissefjärda att spelas och på söndag är det dags för Örsjö Marknad, lite pussel att få ihop allt. Vi brukar stå för servering av korv med bröd, våfflor och dryck. Vi kommer även mottaga stipendium ur Örsjö barn och ungdomsfond.

20160512
Match igår, mer om den finns på Fotbollssidan.
Hemmamatch för mig betyder att kiosken skall fyllas på, av inbrottsrisken så förvarar vi inte mycket på plats utan detta får fyllas på varje gång.
Därför måste man vara på plats nån timme tidigare så att kioskpersonalen skall kunna påbörja sitt arbete, för övrigt så har vi fantastisk bra, duktig och trevliga personer som varje år ställer upp att stå i kiosken!

När väl domaren sätter pipan till munnen efter 90 min och spelarna jublar i segersång så det ekar över hela Strandängen, samtidigt som publiken applåderar och börjar lämna ett kylslaget Strandängen så påbörjas arbetet med iordningställa allt igen.
Flaggor skall plockas in, bollar letas, omklädningsrum städas, soptunnor tömmas och tvätten plockas in i tvättstugan. När mörkret faller och klockan passerat en bit efter 21.30 är man ensam kvar och bara elstängslet skall hakas på innan man kan bege sig hemåt efter en lång dag.
Mitt jobb är klart för denna dag, imorgon börjar den för tvättanten som bor precis intill planen och tvättar alla våra kläder, trots att hon är totalt ointresserad av fotboll!

IMAG0137


20160509
Blev lite ideellt arbete idag med.. Handlat till kiosken och varit på Strandängen för lite städning samt spolat avlopp, det har en tendens att täppa igen och det är inget roligt när det börjar svämma över. 
17 man tränade under tiden.. Tyvärr har vi börjat få lite skador i truppen.. det kan komma att ställa till det lite framöver.. Kämpa Örsjö!

20160508
Tillbringade min fredagskväll på Strandängen ihop med ett glatt men trött gäng vandrare. Jerker och Anna-Cari från Örsjö hade tagit sig dom 5.2 milen från Kalmar på ett imponerande sätt, sen att Jerker lirar match redan idag med 2 ass och 1 mål säger ju en del om hans villarskalle! 
En trevlig kväll vid grillen på ett strålande Strandängens idrottsplats!
Reservlaget hade idag hemmamatch, seger med 8-0, jag tog faktiskt helt ledigt.. Egentligen hade det behövts ett styrelsemöte men kände bara att jag behövde tillbringa resten av helgen med min lediga familj.
Ny vecka imorgon med hemmamatch på Onsdag mot Kosta.. Som var och spanade när vi slog Johansfors.. En riktigt dålig match och dåligt spel enligt dom, så upp till bevis om det ska bli deras första poäng eller inte?! 
Välkomna 19:00!

20160505
Under 2015 gjorde vi två investeringar, nya skyddsnät och ny uppsamlare till gräsklipparen. Reglerna ang investeringsbidraget på 30% säger att investeringen måste överstiga 10 000kr. Jag skickade in dessa på två olika blanketter då det är två olika inköpsdatum.
Läste igår kommunens beviljade bidrag att vi blivit nekade bidraget för uppsamlaren då den inte uppnår det uppsatta beloppet..
I min värld, borde kommunen slå ihop samtliga investeringar vi gjort under året, och sen beviljat 30% på den totala kostnaden? Frågan jag nu ställt till kommunen är om vi blivit beviljade bidrag på allt om jag fått ner det på samma blankett?
Inväntar svar.

Sökte bidrag hos EON´s energifond till ny, större tvättmaskin och luftavfuktare för ett tag sen, fick blankt nej då dom inte delar ut bidrag till vitvaror. Blev därför väldigt förvånad när jag läste att en annan förening fått detta bidrag till ny kyl och frys..

Att sätta sig in i alla olika bidrag man kan söka som förening är ett heltidsjobb, sen ska man ta fram underlag till ansökan, genomföra den, och tillslut redovisa vad man gjort. Det finns hur många olika instanser som helst att vända sig till, förra veckan var jag på ett informationsmöte i Örsjö Bygdegård där Sydost Leader, Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Arvsfonden och Smålandsidrotten informerade om dessa bidrag. 
Vi har lite smått börjat fundera på ett projekt för att försöka utveckla vår anläggning ihop med "Vandringsleden runt Örsjö Sjöar".

Idag och imorgon består det ideella arbetet i att handla korv, bröd osv som sedan skall mätta magarna på Coast2coast Sweden som anländer till Strandängen på fredag kväll.